Екструдер на сьогодні є одним із найбільш популярних агрегатів у фермерстві.та малому бізнесі. Він дозволяє значно скоротити витрати й підвищити продуктивність на птахофабриках, фермах та інших господарствах, а підприємцям дістати хороший дохід. Компактні екструдери легкі й прості в управлінні, тому можна заощадити на робочій силі та займатися виробництвом екструдованого корму самостійно. Але ось що необхідно знати під час першого запуску екструдера, щоб здобути якісний продукт і правильно використовувати обладнання.
Ми постачаємо екструдери вже в укомплектованому, зібраному вигляді, тому процес складання спрощується. У комплект входить інструкція з експлуатації. Що стосується підготовки приміщення, єдине, що необхідно — це забезпечити захист від погодних умов і встановити обладнання на рівну стійку поверхню, яка буде витримувати вагу агрегату.
Щоб виділити робоче місце, достатньо ознайомитися з габаритами й вагою обладнання до його придбання. Далі слід подбати про те, щоби параметри електричної мережі збігалися з технічними характеристиками екструдера. Наприклад, ми виробляємо екструдери для мереж потужністю на 220 і 380 V. Також варто потурбуватися про тару для готового продукту.
В екструдері можна виробляти корми з одного виду культур або використовувати зернові суміші. Також можна додавати висівки, сіно та інші добавки. Сировина не потребує попередньої обробки, проте єдине, чого слід дотримуватися — це вологість. Для різних культур показники вологості будуть різні.Є таке поняття, як критична вологість, вище цього показника в зерні утворюється вільна волога, яка й не дозволяє сировини спучуватися під час екструдування. Отже, критичні показники вологості для культур, які існують:
· Кукурудза, просо, сорго — 14 %
· Бобові культури — 16 %
· Ячмінь, жито, пшениця — 15 %
Визначити вологість зерна можна за допомогою вологоміра. Що може статися, якщо не дотримувати параметри вологості:
1. Сировина погано буде збільшуватися в обсягах або взагалі не збільшиться
2. Сировина буде запікатися
3. Агрегат під час подання сировини буде пробуксовувати (у разі надмірної вологості)
Ці ж проблеми можуть виникнути за нестачі в зернах крохмалю.
Друге, про що необхідно подбати, це фракція сировини. У тому разі, якщо розмір зерна буде більше або менше канавок шнека, це вплине на спучуваність сировини й продуктивність агрегату.
У процесі екструзії зерно проходить термообробку, оскільки піддається високій температурі. Завдяки цьому знищуються грибок і цвіль, а також інші бактерії, які можуть спричинити захворювання ШКТ тварини. Дуже часто фермери використовують для екструзії сировину, яке поїли комахи. Після обробки воно нешкідливе для тварин і домашньої птиці.
Зволожувати зерно необхідно за 40 хвилин до завантаження в бункер екструдера й не більш ніж 4 години (час може змінюватись залежно від температури навколишнього середовища).
Можливо ми будемо нудними, якщо скажемо, що екструдер перед першим запуском необхідно перевірити на потрапляння каменів і інших предметів, однак буде прикро, якщо агрегат буде зламано ще до початку його роботи від банальної випадковості. На наявність сторонніх елементів також необхідно перевірити й сировину.
Під час першого запуску обладнання необхідно розігріти та дати йому можливість попрацювати на спробній порції зерна. А ще краще для цього використовувати макуху.
Інструкція до запуску екструдера
1. Перевірити напрямок шнека екструдера шляхом його запуску на 1–2 секунди. Рух має бути за годинниковою стрілкою.
2. Притиснути гайку-фільєр до упору, відпустити на пів оберту й зафіксувати її.
3. Запустити екструдер, притримуючи гайку фільєра.
4. Невеликими порціями додавати сировину в бункер завантаження.
5. Коли макуха заповнить простір між торцем шнека й матрицею, можна відпустити ручку. Продовжувати додавати макуху у воронку необхідно доки суміш (макуха), виходячи з гайки — фільєри екструдера, не набуде спінення та білого кольору.
6. Відрегулювати вихід продукту і його товщину можна загвинчуванням або відгвинчуючи гайку.
7. Далі потроху додати до макухи зерно. Після доведення продукції до необхідної, макуху можна не додавати, а перейти на зернову суміш.
Встановлення нахилу лотка подачі
Відрегулюйте кут нахилу подачі суміші з бункера у такий спосіб, щоби зернова суміш не переповнювала завантажувальну воронку. Також необхідно стежити, щоб витки шнека завжди були заповнені зерном. Дотримуйтесь балансу.
Що необхідно контролювати під час роботи екструдера
1. Контролювати постійну подачу сировини в бункер.
2. У разі зміни якості сировини, регулювати величину прозору.
3. Не допускайте перегріву електродвигуна.
4. Не допускайте перевантажень
Після зупинки обладнання, необхідно відкрутити гайки й почистити обладнання.