Ще років 20 тому в Україні за вивезення і перероблення відходів після прибирання полів доводилося платити. Хтось утилізував солому спалюванням, а хтось втрамбовував її до ґрунту. Сьогодні ці, так звані, відходи здатні приносити хороший прибуток за допомогою перероблення на паливні брикети. При спалюванні такі «євро дрова» надають енергії не менше за газ або вугілля, та, одночасно, володіють багатьма перевагами:
· недорогі у виробництві;
· зручні для зберігання і транспортування;
· зберігають природні ресурси й швидко заповнюються;
· мають широку область застосування.
· виробництво не вимагає установки додаткових очисних споруд.
Золу, що залишається після спалювання брикетів, надалі можна використовувати як добриво. Як бачите, переваг досить багато, тому брикетування стає все більш і більш визнаним заняттям. Але не всі виробники можуть запропонувати високу якість. Багато залежить від підготовки сировини та обладнання.
Що ж таке брикетування соломи та як потрібно підготувати сировину, щоб отримати якісну продукцію для продажу.
Брикетування – це виробництво брикетів з сипкої сировини методом пресування. Перед початком пресування, сировина повинна пройти кілька підготовчих етапів:
· сепарація від ґрунту;
· подрібнення.
Після пресування, готовий продукт проходить етап торцювання, нарізається на певну довжину, проходить етапи пакування й складування.
Підприємцям, які хочуть виробляти брикети й займатися їх подальшою реалізацією, слід враховувати необхідність:
1. Організувати ефективну логістику сировини
2. Підібрати приміщення для зберігання сировини, виробництва і зберігання готової продукції
3. Розробити стратегію збуту продукції.
Щоби заощадити на логістиці, деякі компанії приймають рішення організувати виробництво безпосередньо на місці перероблення сировини, або десь недалеко від нього.
Приміщення для зберігання готової продукції обов'язково має бути сухим і добре провітрюваним, тому що брикети швидко вбирають вологу.
Якщо ви тільки хочете спробувати себе у бізнесі по брикетуванню, можна купити недороге мобільне обладнання Ecopress, яке буде витрачати мінімум ресурсів. Всі робочі вузли якого забезпечують безперебійне виробництво та високу якість готової продукції.
Брикети можна виробляти з різної соломи, що залишається після збирання різних злакових і бобових культур. В нашому регіоні найпоширенішими видами соломи є: пшенична, ячмінна, житня, лляна, конопляна.
Залежно від різновиду культури, характеристики можуть разюче відрізнятися, наприклад: найбільше лігніну міститься у рисовій соломі, відповідно, брикети з неї будуть більш щільними. На другому місці, за вмістом лігніну - пшенична солома. Проте, високий вміст лігніну ще не робить рисову солому найкращою для виробництва брикетів, тому що її зольність перевищуватиме інші культури у 2 рази й досягає 15-20%. Невисоку зольність має житня солома. Її показник - 4.5% на суху масу.
Що стосується вмісту вологи, то знову ж таки на першому місці рисова солома з показниками від 15 до 30%, кукурудзяна – 20-27% та пшеничне 20-40%. По теплоті згоряння: пшенична солома – 17-18 МДж/кг, ріпакова – 16-17 МДж/кг, кукурудзяна – 18 МДж/кг
Першим нюансом, з яким може зіткнутися виробник, є домішки ґрунту в соломі. Їх необхідно буде відокремити за допомогою центрифуги або сепаратора. Зазвичай домішки присутні після збирання механізованим способом. Якщо ж ви націлені купувати сировину, то можна знайти таку, що буде добре очищена від ґрунту. Як правило, це прямокутні тюки, які робить комбайн при збиранні врожаю.
Сам процес брикетування соломи не відрізняється від виробництва брикет з іншої сировини, однак відрізняються етапи їхньої підготовки. А якщо конкретніше, то тип самого подрібнювача, який відрізняється для тирси й соломи. На щастя подрібнювачі (соломорізки) доступні за ціною і компактні за розмірами, тому проблем з купівлею обладнання не виникне. Довжина частинок може становити від 1 до 50 мм.
Щоби солома по вологості підходила для брикетування, її важливо упакувати в тюки відразу після збирання. Тоді вологість не буде перевищувати 15%.
Для виробництва якісних брикетів, оптимальна вологість має не знаходитись у межах 15%. Але, якщо ви плануєте виготовляти брикети для використання у промисловості, допускається діапазон вологості від 10 до 30%. Власне, на цьому етап підготовки сировини завершується й розпочинається безпосередньо брикетування.
Щоби реалізувати готовий продукт за високою ціною, потрібно дотримуватись законодавчих вимог до його якості та товарного вигляду.
Брикетування соломи є на сьогодні прибутковим і перспективним бізнесом, якщо підійти до процесу організовано, поетапно і відповідально. Як кажуть, «тримати марку» і успіх та процвітання не змусять себе довго чекати.